Sobre les puntuacions per entrar al Concurs de Castells 2022


Sobre les puntuacions per entrar al Concurs de Castells 2022Respecte als criteris que marquen la classificació per al Concurs de Castells, fins ara s’havia definit el rànquing tenint en compte les 5 millors actuacions des de l’1 de setembre de l’any anterior fins al 31 d’agost de l’actual. En el cas d’enguany comprendria els castells fets en aquestes dates d’entre el 2021 i el 2022, però l’organització del concurs ha cregut que aquest rànquing no defineix el nivell de les colles fruit de l’anomalia de la temporada de la represa. Per aquest motiu, s’ha pres l’acord de comptabilitzar les 5 millors actuacions des de l’1 de setembre de 2019 fins el 31 d’agost de 2022. Els Castellers de Berga respectem la decisió però no la compartim perquè creiem que no mostra el moment real que viuen les colles.

El número de colles participants a cada jornada del concurs es manté, de moment, com en les edicions passades. És a dir, les 12 colles millor classificades participen a la jornada de diumenge (2/10/22), a la Tarraco Arena Plaça; les 18 colles següents a la jornada de dissabte (1/10/22), també a la TAP; i les 12 colles següents, el diumenge previ (25/9/22), a Torredembarra. Els Castellers de Berga, des de la nostra fundació el 2012, hem estat a les edicions del concurs 2013 i 2014 a Torredembarra i, a les del 2016 i 2018, a Tarragona. L’edició del 2020 es va suspendre degut a la COVID-19, com sabut és. L’aturada per la pandèmia ha provocat un canvi considerable en el panorama casteller i, en general, recuperar el volum de camises i el nivell tècnic està costant molt. És per aquest motiu que, vista la nova etapa castellera que ha començat, no trobem sentit comptabilitzar actuacions d’abans de la pandèmia per al concurs d’enguany. Pensem que hauria estat més just posar els comptadors a 0 per a l’edició del 2022.

Segons com es compten les 5 millors actuacions que puntuen, trobem algunes variacions en les colles classificades per una jornada o una altra del concurs. És cert que encara falten algunes setmanes (fins el 31/8/22) per sumar punts en el rànquing però, sobretot a la zona no tradicional, el ritme casteller disminueix moltíssim a l’estiu i es poden esperar poques novetats significatives. En el cas de les colles de dissabte a la TAP, el sistema de puntuació acordat ens perjudica enormement i ens classifica per a la jornada de Torredembarra del 25 de setembre. D’aquesta manera, no entrem a la Tarraco Arena Plaça on hem estat les 2 últimes edicions celebrades. Per fer justícia al moment casteller actual, creiem que s’haurien de comptabilitzar les 5 millors actuacions des de l’1/9/21 o des de l’1/1/22. O que un mínim de les 5 millors actuacions puntuables fossin del 2022. D’aquesta manera, tindríem un retrat més proper a la realitat. En el nostre cas, les millors actuacions les hem fet els últims 2 mesos. Això no passa en cap de les colles classificades davant nostre. La gran majoria tenen 0 o 1 diada dels últims mesos que els puntua, la resta de puntuacions són d’abans de la pandèmia. Per tant, celebrarem un Concurs de Castells el 2022 amb la base del moment de les colles abans de la COVID-19, de com estaven fa 3 anys.

Sigui com sigui, participarem a la jornada del Concurs de Castells que ens correspongui segons la normativa i puntuacions acordades per l’organització. Entenem que s’ha d’establir un criteri però també volem mostrar el nostre desacord i és per això que n’exposem els motius.