La Patum de les andròmines i els Quatre Fuets


La Patum de les andròmines i els Quatre FuetsQuan s’ensuma olor a Patum, a molts terrats i menjadors de cases sovintegen salts i reinterpretacions de la festa ben particulars. Són molts els nens i nenes que tenen figures fruit de regals de reis, aniversaris o de manualitats en el cas dels més traçuts. La Patum Infantil i els Castellers de Berga unim esforços i proposem una nova activitat: LA PATUM DE LES ANDRÒMINES. Una Patum entranyable i diferent en què es convida a tots els nens i nenes a portar gegants, nans, guites, cavallets, etc de casa per fer Patum tots plegats. De manera espontànea, després de l’assaig previ dels Quatre Fuets del 2017, alguns nens i nenes dels Castellers de Berga ja van treure les seves figures casolanes de la Patum. Ara li acabem de donar forma a l’activitat. Ja ho diuen que els infants de Berga juguen a fer Patum. Doncs juguem-hi tots junts.

La unió de les dues entitats berguedanes preveu actes durant tota la tarda/vespre del divendres 25 de maig.
Les activitats començaran a les 19 hores amb els assajos de la Patum Infantil, que s’ubicarà en el cas antic de la ciutat, entre…
– Plaça de Sant Joan (comparsa dels gegants)
– Plaça del forn (Turcs i Cavallets, i Àliga)
– Carrer del Balç (Nans Nous i Nans Vells)
– Plaça de les Cols -plaça mossèn Huch, darrera el mercat municipal- (Tabal, Àngels, Maces i Guites)

En aquesta ultima plaça (Plaça de les Cols), es posarà punt i final dels assajos d’aquest any de la Patum Infantil amb una tanda de tirabols. A continuació, a la mateixa Plaça de les Cols hi haurà un sopar popular on els castellers faran un assaig en versió reduïda.
Els tiquets pel sopar popular es poden comprar anticipadament el dimecres durant els assajos de la Patum Infantil, al bar el Kóm Intramuralla i als assajos dels Castellers de Berga, a un preu de 4 € i inclouen un entrepà de tastet i refresc.

I per acabar el dia, a les 21:30 aproximadament començarà la Patum de les Andròmines, una Patum complerta d’allò més curiosa i participativa.

Activitats durant el dissabte

Durant tot el dissabte al Cine Catalunya hi haurà exposat el bestiari de la Patum Infantil acompanyat d’una projecció a la pantalla gegant del cine. I, el mateix dissabte, a partir de les 18h hi haurà l’assaig casteller especial per acabar de preparar la important diada de l’endemà, la diada castellera dels Quatre Fuets.

Organitzadors

La Patum de les Andròmines és una proposta organitzada conjuntament per la Patum Infantil i les Castellers de Berga i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga, la Penya Boletaire de Berga, Pabevsa i Càrniques Valldan.

Askapeña Kontparsa i Diada dels Quatre Fuets

A més a més, a partir de divendres a la nit, aniran arriban una trentena de membres de Bilbao d’Askapeña Kontparsa  que seran amb els Castellers de Berga durant tot el cap de setmana. Els bascos i els berguedans vam teixir bons vincles a la Semana Grande de Bilbao del 2017. Durant el dissabte hi ha excursions programades als llocs més emblemàtics berguedans i també participaran a l’assaig i a la Diada dels Quatre Fuets de diumenge 27 de maig.
A la Diada dels Quatre Fuets, hi participen dues de les millors colles del món casteller: Castellers de Vilafranca i Capgrossos de Mataró. Serà diumenge 27 de maig, a partir de 2/4 de 12, a la Plaça de Sant Pere. Després de la diada, les 3 colles dinaran al Cine Catalunya i hi haurà un concert de Thug Life a la Plaça de les Cols.