Castellers a Grècia


Castellers a GrèciaHan estat 4 dies molt intensos. Amb els 83 berguedans ja a terres catalanes, mirem enrere amb un somriure. Han estat molts moments especials, viscuts com a colla.
Vam arribar dijous 11 d’agost a Atenes. La primera actuació va ser a la Plaça Monastiraki, als peus de l’Acròpolis, al sud de la Plaça Syntagma. Es tracta d’un punt molt turístic on, a la 1 del migdia, hi queia un sol de campionat. Molts havent dormit poc i sota aquella calor asfixiant, Grècia va viure per primera vegada una experiència castellera de la mà dels Castellers de Berga i els Castellers del Poble Sec. Hi vam descarregar un pilar de 4, 3 de 6, 4 de 6, 3 de 6 amb agulla i un altre pilar de 4 per tancar l’actuació. Poble Sec va fer la mateixa actuació. Després de dinar, vam visitar el Partenó i, seguidament, 3 autocars van partir cap a Ypati, a uns 240 km al nord.
Divendres 12 d’agost, vam visitar el museu bizantí d’Ypati i el centre astronòmic. Dinar, piscina i, al vespre, actuació a la plaça d’Ypati. Aquesta localitat d’uns 4000 habitants ens ha acollit durant tots els dies a Grècia. Les dues colles vam repetir l’actuació d’Atenes, amb 3 i 4 de 6 i el 3 amb el pilar.
Dissabte 13 d’agost vam visitar Delfos i Àmfissa, des d’Ypati. Dia de turisme.
Diumenge 14 d’agost va arribar el moment més especial del viatge. Vam visitar el centre d’acollida de refugiats de Termòpiles, un centre amb capacitat per unes 500 persones però on s’hi espera l’arribada de molta més gent les properes setmanes. Vam entrar al centre seguint grallers i timbalers. Centenars d’ulls ens miraven curiosos. Després d’uns pilars d’entrada i una breu explicació de què eren els castells, vam fer un taller perquè tothom pogués practicar. Els infants feien cua a l’esquena dels castellers per poder pujar. Només pel fet d’haver pogut arrencar tants somiures durant aquella estona ha valgut la pena haver fet els esforços per ser a Grècia. Vam acabar el taller fent un 3 de 6. Els del Poble Sec, un 4 de 6. Petits gammes extra. Vam ballar al so de les gralles i els refugiats també van ballar i cantar cançons dels seus països. No tenien res i ens ho van donar tot. Ha estat l’experiènca més humana que hem tingut els Castellers de Berga.
Sortint del centre, amb alguna llàgrima per fora o per dins, vam visitar el museu de les Termòpiles on s’explica la famosa batalla el 480 aC dels grecs contra els perses. Aquella mateixa tarda, el primer grup de berguedans ja van fer via cap a l’aeroport.
Més enllà de la vessant tècnica i les construccions descarregades, hem fet arribar els castells a un país on mai abans no havien arribat, hem conviscut i enfortit relacions amb els Castellers del Poble Sec, hem portat una espurna d’il.lusió i d’esperança a centenars de persones que fugen de la guerra i hem crescut individualment i com a colla. Hem viscut moments de tot i els hem viscut junts. Els Castellers de Berga arribem de Grècia amb les motxil.les carregades per continuar el camí.
De fet, divendres 19 d’agost és la següent aturada d’aquest camí. Reprenem els assajos al Cine Catalunya i, diumenge 21 d’agost, actuem a la Festa Major de Borredà, amb els Margeners de Guissona.